KONULAR

Posted by : kerem yasar 20 Kasım 2013 Çarşamba

Elektronik sektörünün önde gelen firmaları, Çin, Tayvan ve Vietnam’da üretilip Türkiye’ye ithal edilen ürünlerden dertli. Bu konuda yasal önlem talep eden Next Elektronik İş Geliştirme yöneticisi Serkan Uludağ, “Uzak Doğu ülkelerinden...



Elektronik sektörünün önde gelen firmaları, Çin, Tayvan ve Vietnam’da üretilip Türkiye’ye ithal edilen ürünlerden dertli. Bu konuda yasal önlem talep eden Next Elektronik İş Geliştirme yöneticisi Serkan Uludağ, “Uzak Doğu ülkelerinden kontrolsüzce Türkiye’ye gelen ürünler, ekonomik ömrünü dolduramıyor. Bu da hem ülke ekonomisine hem kullanıcıların cebine zarar veriyor.” diyor. Artes Genel Müdürü Serkan Kekik ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nı Çin menşeli, kalitesiz tablet getiren firmalara yaptırımda bulunmaya davet ediyor.

Cebıt Bilişim Eurasia Fuarı CNR Expo’da devam ediyor. 24-27 Ekim tarihlerini kapsayan fuar, elektronik sektörü aktörlerini bir araya getiriyor. Bu sene 14.’sü yapılan fuarda firmalar cep telefonu, tablet, notebook, uydu alıcı ürünlerini; kamu kurumları ve belediyeler de elektronik uygulamalarını tanıtıyor. Fuarda yeni nesil ürünlerini vitrine koyan firmalar, bu aralar Uzak Doğu’dan ithal edilen ürünlerden şikâyetçi.

Cebıt’ta uydu alıcılarını, tabletlerini sergileyen ve Next & Next Star markası ile bilinen Next Elektronik'in İş Geliştirme Yöneticisi Serkan Uludağ, Çin ve Tayvan gibi ülkelerden ithal edilen kimi ürünlerin ekonomik ömrünü dolduramadığından, ülke ekonomisine ve kullanıcıların cebine zarar verdiğinden yakınıyor. Bu uygulamaya karşı olduklarını belirten Serkan Uludağ, “Biz ürünlerimizin, bundan 8-9 sene evvel imal ettiğimiz ürünlerimizin dahi ardındayız. Ama ucuz, kaliteli olmayan ürünlerde bunu yapma imkânı yok. Maalesef ucuz ve kaliteli olmayan ürünlerle ilgili şikâyet çok. Hatta kimi şikâyetler sektöre zarar verecek noktalara geliyor. Tabii biz, kaliteli ürünler yapmaya devam edeceğiz ama birtakım yasal önlemlerin alınması gerektiği, kalite standartlarının belirlenip uygulanması gerektiği de ortada.” ifadelerini kullanıyor.

Cebıt’ta Artes markalı tablet ve güvenlik kameralarını görücüye çıkaran Art Sistem’in Genel Müdürü Serkan Kekik ise ithalatta Çin, Kore ve Tayvanlı partnerleri bulunduğunu aktarıyor. Kekik, “Biz, getirdiğimiz ürünlerin belli kalitede olmasını mümkün kılıyoruz ama merdiven altı ithalat yapan firmalarla kimi ürün gamında çok rekabet edemiyoruz.” diyor. Uzak Doğu’dan Türkiye’ye gelen ucuz ve kalitesiz ürünlere karşı yasal tedbirlerin alınmasını öneren Kekik, şunları kaydediyor:

Çin malı tablet sektörü var ortada. Burada müşteriler mağdur. Örneğin müşteri bir ürünü alıyor, bunun kullanılamayacağına, çok kötü bir ürün olduğuna inanıyor. Tüm ürünler için bu damga vuruluyor. Bu nedenle bizim gibi iyi ürünleri olan firmaların hakkı yeniyor. Artes olarak bütün ürünlerimizde müşteri memnuniyetini temel alıyoruz. Fakat daha ucuza hizmet verenler bizden daha rekabetçi oluyor. Devlet veya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı firmalara yaptırım uygularsa müşteriler ödediği paranın hakkını alabilir.”

UYDU ALICILARI VE TABLETE İLGİ ARTIYOR

Cebıt Bilişim Eurasia’da yer alan firmalar, satışlarından gayet memnun. Next Elektronik İş Geliştirme Yöneticisi Serkan Uludağ, uydu alıcılarına büyük bir teveccüh olduğuna işaret ediyor. Satışlarını adet olarak 2012’ye göre yüzde 25-30 oranında artırdıklarını bildiriyor. Uludağ, ihracatta hem bölge ülkelerin yanı sıra Afrika, Kafkasya, Bulgaristan ve Romanya’ya önem verdiklerini duyuruyor.

Art Sistem Genel Müdürü Serkan Kekik de teknolojiye rağbetin arttığına temas ederken, “Daha evvel her evde bir computer, bir notebook var. Artık evlerde bir notebook, bir de tablet var. 2012’de tabletler için iyiydi, 2013’te bu yüzde 50 arttı, büyüdü. Biz, 2013 için umutluyuz, ekonomik sıkıntılardan dolayı hedeflerde ufak eksiltmeler oldu ama bundan sonra 3 ayda onu tamamlayacağız.” açıklamalarında bulunuyor. 

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © BİL-SA ELEKTRİK ELEKTRONİK - K.KARABEKİR MAH. - 1682.CAD. NO:23/C - ETİMESGUT ANKARA -